1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

No sound, no mixer etc

Discussion in 'Software' started by zr79, Oct 6, 2009.

  1. zr79

    zr79 Byte Poster

    199
    1
    17
    Bit of a mystery problem and i have to get it sorted by noon!

    I have a PC with onboard Sigmatel audio. Apparently the sound just stopped working. The driver is installed ok and all looks good in device manager.

    [​IMG]


    But there is no volume control. In CP/sound and audio devices both the "mute" and "place volume icon in the taskbar" are greyed out".

    [​IMG]

    If i try and run sndvol32.exe direct i get a "there are no mixer devices available please install one etc..."

    But if i go to DM and open the Sigmatel C-major audio device and click on properties it is showing a mixer device installed.

    [​IMG]


    I have check the the windows audio service is running

    Any ideas?
     
    Certifications: A+
  2. zxspectrum

    zxspectrum Gigabyte Poster Premium Member

    1,666
    54
    139
    Have you tried to uninstall the whole thing through device manager and then scan for hardware changes???

    Other than that, how about a new sound card or one that you could borrow, when i diagnose i always use the process of elimanation,

    Ed
     
    Certifications: BSc computing and information systems
    WIP: 70-680
  3. zr79

    zr79 Byte Poster

    199
    1
    17
    Yup tried uninstalling and scanning a few times also tried to find different Sigmatel drivers, have also installed the intel chipset driver. Bizarre, i suppose i can only try a PCI soundcard as you say.

    Tried system restore, sfc /scannow and am about to reinstall SP3 see if that does it.

    OH and the audio is on its on IRQ so no probelms there.

    Would a repair install be a good idea?
     
    Last edited: Oct 6, 2009
    Certifications: A+
  4. greenbrucelee
    Highly Decorated Member Award

    greenbrucelee Zettabyte Poster

    14,283
    254
    329
    what he said ^

    Uninstall the device in device manager, use ccleaner to do the registry then do a reboot and windows should detect it again after the reboot.

    If that fails you could uninstall the drivers and do the above then reboot and reinstall the drivers.
     
    Certifications: A+, N+, MCDST, Security+, 70-270
    WIP: 70-620 or 70-680?
  5. zr79

    zr79 Byte Poster

    199
    1
    17
    I have actually uninstalled quite a few times rebooted etc... and it picks it up and all looks good but still no vol control.

    I will try regclean but i have feeliing something tricky is going on, some key setting has been changed.

    Problem is that the Sigmatel drivers are not easy to find and there seems to be a few strains, i found a few on the net but none would install, the driver already installed is only one working.

    The ID of the Sigmatel device is, VEN_8086 DEV_24C5

    If i wanted to clear all drivers i would have to remove them manually from c:\windows\inf right?

    Ok i notce now after a system restore i am back to getting a an error in DM, this error was here when i started on the PC but i download some driver to fix it, this give any clues?

    [​IMG]
     
    Last edited: Oct 6, 2009
    Certifications: A+
  6. Mr.Cheeks

    Mr.Cheeks 1st ever Gold Member! Gold Member

    5,369
    85
    190
  7. zr79

    zr79 Byte Poster

    199
    1
    17
    Certifications: A+

Share This Page

Loading...