1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Printers not showing in AD

Discussion in 'Networks' started by nugget, Sep 22, 2008.

  1. nugget
    Honorary Member

    nugget Junior toady

    The set up at my place at the moment is that we have our print server set up on the DC (not so good, I know). We are changing this and have set up another print servwer that is a member of the domain and also set up some shared printers on it too.

    The problem is that the new printers are not showing up in the directory when we go to add a new printer to a pc.

    The printers that are set up on the DC all show up in the directory without any problems but not any of the new ones.

    Anyone had the same or similar problem?
    Certifications: A+ | Network+ | Security+ | MCP (270,271,272,290,620) | MCDST | MCTS:Vista
    WIP: MCSA, 70-622,680,685
  2. Qs

    Qs Semi-Honorary Member Gold Member

    Try the following matey:-
    • Have you checked that the "Show in AD" (or whatever it's called, possibly List in Directory) is ticked for the printer shares?
    • Can you ping the printers from the PCs via a command prompt?
    • Are the printers in the correct OU inside AD? (If they're not then users won't be able to find/add it)

    Let us know nugget :)

    Certifications: MCT, MCSE: Private Cloud, MCSA (2008), MCITP: EA, MCITP: SA, MCSE: 2003, MCSA: 2003, MCITP: EDA7, MCITP: EDST7, MCITP: EST Vista, MCTS: Exh 2010, MCTS:ServerVirt, MCTS: SCCM07 & SCCM2012, MCTS: SCOM07, MCTS: Win7Conf, MCTS: VistaConf, MCDST, MCP, MBCS, HND: Applied IT, ITIL v3: Foundation, CCA
    Honorary Member

    UCHEEKYMONKEY R.I.P - gone but never forgotten. Gold Member


    what he said, printer shares and also check Ip address and naming of printers. we had a similiar problem at work and it turn out to be the new printers all had been setup with the wrong printer names!:rolleyes:
    Certifications: Comptia A+
    WIP: Comptia N+
  4. dales

    dales Gigabyte Poster

    Dont forget the location details may or may not be a factor depending on how large your network is.
    Certifications: vExpert 2014+2015+2016,VCP-DT,CCE-V, CCE-AD, CCP-AD, CCEE, CCAA XenApp, CCA Netscaler, XenApp 6.5, XenDesktop 5 & Xenserver 6,VCP3+5,VTSP,MCSA MCDST MCP A+ ITIL F
    WIP: Nothing
  5. nugget
    Honorary Member

    nugget Junior toady

    Thanks for the replies guys. Got it sorted now.

    The printers were set up with list in the directory checkbox checked. The IP addresses are all good as are the names. There are also no OUs for printers and as far as I know you can't put them in any.

    It seems that in some rare cases the print spooler does not pick up that there are printers installed. Just a quick restart of the spooler and all is okay. Didn't really think of this immediately as they function properly when you navigate to the respective print server, just couldn't find them in the directory list.
    Certifications: A+ | Network+ | Security+ | MCP (270,271,272,290,620) | MCDST | MCTS:Vista
    WIP: MCSA, 70-622,680,685

Share This Page